Binge eating disorder : steeds terugkerende eetbuien

Als je last hebt van deze eetstoornis, heb je geregeld terugkerende periodes van eetbuien. Je verliest dan de controle over de hoeveelheid die je eet en de snelheid waarmee je eet. Vaak eet je zonder honger of trek. Je compenseert de ingenomen calorieën niet door bijvoorbeeld te laxeren, braken of overmatig te sporten.


Negatieve effecten voor lichaam en geest

Eten beheerst een groot deel van je leven, net als je gewicht. Je maakt je daar zorgen over. Waarschijnlijk trek je je terug uit het sociale leven. Een eetstoornis maakt eenzaam, mede omdat er vaak schaamtegevoelens spelen en je vaak stiekem veel eet. Je lijdt niet alleen psychisch, ook je lichaam ervaart negatieve gevolgen van de eetstoornis. Bijvoorbeeld een benauwd gevoel, een verslechterde conditie, een verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte, diabetes en een beperking in bewegingsvrijheid.


Doorbreek de spiraal

Als je in de negatieve spiraal van deze eetstoornis zit, is het heel lastig om hier uit te komen. Waarschijnlijk heb je al vaak de volgende gedachte gehad: "Dit is de laatste keer dat ik me met eten zo heb laten gaan". Of: "Morgen ga ik gewoon en gezond eten, dan val ik vast weer af". In je eentje deze spiraal doorbreken is moeilijk: vind de moed om hulp te vragen, je bent niet alleen en hoeft het niet alleen op te lossen. Ik kan en wil je helpen.