Anorexia nervosa: afvallen op een extreme manier

De letterlijke betekenis van anorexia nervosa is geen honger hebben door een psychische oorzaak. Dit klopt niet helemaal, omdat een patiënt vaak wel honger ervaart, maar dit gevoel onderdrukt. Als je anorexia hebt, probeer je op een extreme manier af te vallen. Terwijl je vaak al te weinig weegt voor de lengte die je hebt. (Niet) eten is een obsessie voor je. Je eetpatroon is volledig in de war en je probeert vaak onder eetmomenten uit te komen. Zodat je niet, in jouw beleving, te veel eet.


Vertekend zelfbeeld

Door het gebrek aan voeding blijft je lichaam vragen om eten, dit kan zich uiten in eetbuien. Vaak probeer je die calorieën zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Door overmatig te sporten, braken of laxeren. Al deze manieren van compenseren zijn niet goed voor je lichaam. Maar de angst om aan te komen in gewicht is zo sterk dat je dit niet kunt stoppen. Een ander kenmerk van anorexia is een vertekend zelfbeeld. Jij ziet jezelf als dik en dit voel je ook zo, maar vraag het aan een ander en die zal zeggen dat je mager bent, of misschien wel extreem mager.


Hulp is nodig

Anorexia is een ernstige aandoening, waar je alleen niet van kunt genezen. Vaak is een behandeling nodig in een gespecialiseerde kliniek, met aanzienlijke wachtlijsten. Heb jij je ingeschreven en wacht je op een opname? En wil je in de tussentijd al aan de slag om kleine veranderingen aan te brengen, een klankbord te hebben of aan je motivatie te werken? Ik neem je bij de hand, samen gaan we al kleine stapjes zetten op weg naar je gezondheid!