Meer over eetstoornissen

Niet iedereen heeft een gezonde relatie met eten. Gaat dit zó ver dat het je leven beheerst, dan praten we over een eetstoornis. Dit varieert van heel weinig eten om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen tot eetbuien en overgewicht. Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening. Heb je hiermee te maken, dan loop je vast, zowel persoonlijk als sociaal. Dit is heel ingrijpend en heeft een grote impact op jouzelf en de mensen om je heen.


Als eten een obsessie is

Heb je een eetstoornis, dan ben je geobsedeerd bezig met je gewicht en met eten. Wel of niet eten speelt een hoofdrol in je leven, terwijl je in je hart voelt dat je bezig wilt zijn met andere dingen. Om je heen zie je mensen die wel plezier maken, genieten van wat ze doen en op een ontspannen manier met eten omgaan. De eetstoornis staat jou in de weg en houdt je weg van deelname aan het leven, het voelt of je aan de zijlijn staat.


Er is wat aan te doen!

Hoewel de verschillende eetstoornissen er in gedragingen anders uitzien, komen de onderliggende gedachten en overtuigingen van patiënten vaak grotendeels overeen. Een eetstoornis kan hardnekkig zijn, maar niet onoverwinnelijk. Je kunt er tegen vechten, dat weet ik uit eigen ervaring.  Lees meer over het programma dat ik hiervoor heb ontwikkeld. 


Lees meer over de drie bekendste eetstoornissen:

Anorexia nervosa 

Boulimia nervosa 

Binge eating disorder (BED)